Biocidproduktkommittén stöder Carbenazim som aktiv substans

Biocidproduktkommittén, BPC, har beslutat om sin opinion gällande Carbendazim. BPC stödjer användning av Carbendazim som filmkonserverande medel (Produkttyp 7). Ett positivt utlåtande från BPC gör det troligt med ett kommande godkännande från Kommissionen för den aktiva substansen. Carbendazim stöds även för användning som konserveringsmedel i byggnadsmaterial (Produkttyp 10).

Läs mer
Biocider, ECHAAnna Melvås
ECHA: Brister i information om SVHC i varor

ECHA har i ett projekt utövat tillsyn på 600 varor i 15 länder för att kontrollera om kravet på information om SVHC-ämnen efterlevs. Tyvärr har de konstaterat stora brister. I 88 % av fallen så har man konstaterat en brist i informationen om SVHC-ämnen i den tillsynade varan. De varor som inspekterades var textilier, plastprodukter, elektronik, golvmaterial etc. ECHA anser att informationen måste förbättras om REACH ska fungera som det är tänkt.

Läs mer
ECHA, TillsynAnna Melvås
ECHA granskar alla REACH-registreringar till 2027

ECHA ska öka granskningen av registrerade ämnen enligt ett förslag från Kommissionen. Idag granskas ca 5 % av antalet REACH-registeringar. Detta vill Kommissionen öka till 20 % av antalet registreringar i varje mängdintervall. Målet är att förbättra underlag och data för ämnen i REACH-registreringen.

Läs mer
ECHA, REACHAnna Melvås
ECHA vägledning för anmälan till Giftinformationscentralen

CLP reglerar den nya EU-harmoniserade anmälan till Giftinformationscentralen (Annex VIII till CLP). ECHA har nu publicerat vägledningen för detta. Vägledningen skriver bland annat att UFI-koden inte behöver anges som en del av CLP-märkningen vilket har varit en stor fråga i branschen. UFI-koden är en 16-siffrig kod som branschen bedömer kommer att ändras relativt ofta varför det skulle vara mycket svårt att ha den tryckt på etiketten.

Läs mer
ECHA ska rekommendera hygieniska gränsvärden

ECHA kommer att böra ta fram rekommendationer för hygieniska gränsvärden som ska gälla för EU-länderna. Kommissionen och ECHA har slutit ett avtal om att ECHA ska se över 4-5 hygieniska gränsvärden per år från och med år 2020. Tidigare har detta arbete gjorts av Kommissionens vetenskapliga kommitté SCOEL.

Läs mer
Arbetsmiljö, ECHAAnna Melvås