Förpackningsavgiften kommer att dubbleras

Det händer saker inom producentansvaret för förpackningar. En ny förordning som trädde i kraft 1 januari i år.

Senast den 1 november 2023 måste alla producenter vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation (PRO). Vilka producentansvarsorganisationer som godkänts av Naturvårdsverket kommer att publiceras på Naturvårdsverkets webbplats. Sedan tidigare gäller krav på att producenter ska anmäla sig och årligen rapportera förpackningsvolymer till Naturvårdsverket.

Förpackningsinsamlingen FTI kommer att avvecklas som bolag men kommer föra över sin kompetens i det nya bolaget Näringslivets Producentansvar som ansökt om att bli en godkänd producentansvarsorganisation.

Enligt regeringsbeslut kommer ansvaret för insamling av förpackningar att föras över till kommunerna och tillgång till fastighetsnära insamling ska öka. Kommunerna ska få ersättning för sina kostnader för insamling via producentansvarsavgiften.

Den 23 mars höll FTI ett webinar om kommande förändringar där man bland annat uppskattade att förpackningsavgiften kommer att dubbleras. Detta beror delvis på att producenterna nu enligt lag ska ta en större del av kostnaden för insamling än man gjort tidigare och att kostnader för nuvarande fastighetsnära insamling nu ska täckas av producentansvaret och inte av fastighetsägare.

Se inspelning av FTIs webinar här

Hämta FTIs presentationsmaterial

Vägledning hos Naturvårdsverket om producentansvar för förpackningar

Vi vill också tipsa om vår seminarieserie i maj om förpackningar för kemiska och kosmetiska produkter där bland annat FTi kommer att vara representerade.

Föregående
Föregående

Standarder färg och lack, mars

Nästa
Nästa

Nuvarande krav på läsbara etiketter bör räcka