Nya och ändrade krav på hållbarhetsredovisning

EU-Kommissionen har lagt fram förslag på skärpning av kraven på hållbarhetsredovisning.

Nyheterna inkluderar:

  • Även små- och medelstora företag som är börsnoterade kommer att omfattas av krav på hållbarhetsredovisning from 2026.

  • Vad som ska redovisas och hur kommer att utarbetas i separata dokument - så kallade delegerade akter. De första ska presenteras i oktober 2022 av den privata standardiseringsorganisationen EFRAG

  • Stora företag som redan idag omfattas av “Non-financial Reporting Directive” ska, om allt går enligt plan, rapportera enligt det nya direktivet i rapporteringen 2024 som omfattar verksamhetsåret 2023.

  • Hållbarhetsredovisningen ska göras i företagens årsredovisning

  • Kommissionen föreslår att gradvis införa krav på att hållbarhetsredovisningen ska granskas av en auktoriserad tredje part.

Ändringarna genomförs genom att “Corporate Sustainability Reporting Directive” ersätter “Non-Financial Reporting Directive”- NFRD som antogs 2014. I Sverige är NFRD införlivat i årsredovisninglagen (ÅRL) och det är Finansinspektionen som är ansvarig myndighet. Syftet med regelverket är att transparent och jämförbar information om företags hållbarhetsarbete ska bli tillgängligt för investerare och andra intressenter.

Enligt Kommissionen kommer förenklingar att göras i rapporteringen för små- och medelstora företag, detaljer återstår att fastslås i delegerade akter och standarder framtagna av EFRAG.

Det uppdaterade direktivet kan dock komma att påverka vilka bolag som även ska inkludera rapportering enligt taxonomin i sin hållbarhetsrapport.

Svenskt Näringsliv har skickat in en skrivelse som i korthet går ut på att det inte kommer att vara vare sig relevant eller görbart att lämna alla upplysningar som föreslås.

Svenskt Näringsliv: “Krav på hållbarhetsrapportering måste anpassas till företagens storlek och förutsättningar

Läs mer på Kommissionens webbplats

Läs svenska Regeringens fakta PM från 2021: Direktiv om företagens hållbarhetsrapportering

Lagstiftning, EUEmma Jansson
Föregående
Föregående

Standarder, färg och lack juli

Nästa
Nästa

Sverige kräver snabbare utfasning av farliga kemikalier i konsumentvaror