Vad betyder Green Deal för färg- och limbranschen?

Vad betyder Green Deal för färg- och limbranschen?

Green Deal kommer att innebära genomgripande förändringar för alla företag i EU och färg- och limbranschen är inget undantag. Det kommer att förändra vilka råvaror vi använder, hur vi formulerar våra produkter, vilken information vi ska lämna till myndigheter, hur vi ska kommunicera kring hållbarhet till våra kunder och sist men inte minst villkor hos finansiella aktörer.

Bakgrund

Den 1 dec 2019 tillträdde den nya EU-Kommissionen. Ordförande Ursula von der Leyen valdes av Rådet och Parlamentet med vallöfte att lasera en omfattande plan för grön omställning av EU. Ett omfattande och långtgående paket har sedan dess lanserats stegvis och det kommer att påverka många lagstiftningsområden inom EU. Enligt plan ska de genomföras de innan 2023.

Att bara hålla koll på alla initiativ är en utmaning. Vi tror att följande delar kommer att ha störst påverkan för färg och limbranschen:

  • Zero Pollution Action Plan

  • Chemicals Strategy for Sustainability

  • Circular Economy Action Plan

  • Sustainable products initiative

  • Green Claims Initiative

  • Taxonomy for sustainable finance

Chemicals Strategy for Sustainability - Kemikaliestrategin

Kemikaliestrategin presenterades den 14 oktober 2020 och är det initiativ som sannolikt kommer att vara av störst betydelse för färg- och limindustrin. Den inkluderar omfattande revideringar av Reach och CLP samt andra regelverk. Sammantaget så är inriktningen nu i europeisk kemikalielagstiftning mot ett farobaserat förhållningssätt och Giftfri miljö är ett ledord.


Ett urval av åtgärder är:

-          Generellt förbud för många produkter för professionella (icke-industriella användare)

-          Införande av en ”Mixture Assessment Factor” i kemikaliesäkerhetsbedömningarna för att komma tillrätta med misstänkta kombinationseffekter. Syftet är att minska exponeringen av kemikalier generellt. Medlemmar kan läsa mer här: Kan MAF vara den viktigaste ändringen i Kemikaliestrategin?

-          Introducera nya faroklasser i CLP (hormonstörande, Persistenta, mobila och toxiska ämnen ex.)

-          SVHC-definitionen ska omfatta fler klassificeringar

-          Snabba på begränsnings och tillståndsprocessen bland annat genom att göra det lättare att begränsa användningar av kemikalier som är ”non-essential” för samhället. I det ingår att definiera ”Essential use”.

-          Hitta kriterier för kemikalier som är ”Safe-by Design” för att stötta innovation av hållbara kemikalier.

Circular Economy Action Plan

Denna består av flera delar som bland annat innefattar en översyn av Byggproduktförordningen och Industriutsläppsdirektiet för att få in styrmedel mot ökad cirkularitet. Därutöver är initiativen om Green claims och Sustainable products prioriterade frågor för oss.

 

Green Claims initiative

Kommissionen vill harmonisera metoder och märkningar som beskriver en produkts hållbarhetsprofil i hela produktens livscykel. Det kommer att påverka hur och vad företag kan kommunicera kring produkters hållbarhet och i förlängningen styra hur produkter formuleras och saluförs. Det är viktigt att dessa styrmedel blir så ändamålsenliga som möjligt.

 

Sustainable products initiative

I detta initiativ ingår att revidera Ekodesigndirektivet och att införa ett nytt Digitalt Produktpass för produkter. Idag omfattar Ekodesigndirektivet främst energiförbrukning hos elektriska produkter men Kommissionen vill bredda det till att omfatta flera miljöaspekter än energi och till flera produktgrupper. Bland annat föreslår man att införa kriterier för kemikalier och det exemplifieras med dekorativ färg och rengöringsmedel. I bakgrundsdokumenten kan man hitta förslag på att:

-          Målsättning att minska konsumtion av färg med 10%. Det ska uppnås genom minimikrav på livslängd – ”wash down”-produkter, självläkande produkter och/eller produkter som klarar färre strykningar.

-          Målsättning att öka återanvändning av överbliven färg från 1% till 25%.

Det är även i detta fall viktigt att regleringen blir ändamålsenlig och att man inte detaljstyr i onödan. Det måste finnas utrymme för innovation. Med ett ensidigt mål på minskad färgkonsumtion missar man den nytta färg bidrar med. En förhållande lite mängd material kan skydda och försköna andra material och på det sättet bidra till ökad livslängd och resurshushållning.

Taxonomy for sustainable finance

Taxonomin innebär ett klassificeringssystem för alla verksamheter inom EU och i vilken grad de ska anses vara miljömässigt hållbara beroende på exempelvis vilka råvaror de använder och vilken energiförsörjning de har. Syftet är att verksamheters klassning enligt taxonomin ska påverka vilka villkor som banker och andra investerare ger. Det finns föreslagna kriterier både för färg- och limtillverkare och för deras kunder exempelvis byggbranschen.

SVEFFs kommentarer till föreslagna Taxonomi-kriterier för byggsektorn

SVEFF samarbetar med europeiska branschorganisationer och Svenskt Näringsliv om Green Deal. Kontakta oss gärna om du har frågor!

Föregående
Föregående

Frågor och svar om kommande EU-krav på utbildning för hantering av diisocyanater.

Nästa
Nästa

Färg- och limbranschen behöver god tillgång på konserveringsmedel