Kemikaliemyndigheten ECHA har publicerat en uppdaterad lista över vilka ämnen som ska utvärderas under 2017-2019 i den så kallade CoRAP, Community Rolling Action Plan. Denna plan omfattar utvärdering av ett stort antal ämnen och många av dessa har bäring på lim- och färgprodukter, som t ex MDI, olika ftalater samt Vinylacetat.
Läs merBland annat ska bensoesyra utvärderas för möjliga hormonstörande effekter samt butanon för reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merBisfenol A föreslås att tas upp på kandidatlistan för SVHC-ämnen (substances of very high concern) på grund av reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merTitandioxid har en minst sagt betydelsefull användning i färg och många andra branscher. En cancerklassning skulle få omfattande konsekvenser. Som underlag för en konsekvensbedömning har Sveff sammanställt uppgifter om färgbranschen i Sverige.
Läs merKemikalieinspektionen har nyligen publicerat uppdaterade versioner av faktabladen gällande barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning. Myndigheten tydliggör vilka regler som gäller för produkter som är klassade enligt CLP och vilka regler som gäller för äldre produkter som är klassade enligt nationella regler.
Läs merDen 19 juli publicerades den 9e uppdateringen (den 9e ATP:n) av CLP.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat båtvårdsprodukter såsom rengöringsmedel och lacker. De har hittat större brister hos hälften av de granskade produkterna och mindre brister hos en tredjedel av produkterna. Det är framför allt är säkerhetsdatablad och märkning på förpackningen som har varit bristfälliga.
Läs merEuropeiska kommissionen antog den 15 juni kriterier för att identifiera hormonstörande kemiska ämnen. Kommissionen manar till ett strikt vetenskapligt baserat synsätt och stöder WHOs definition.
Läs merECHAs riskbedömningskommitté (RAC) har offentliggjort sin bedömning av aktuella klassificeringsförslag av en rad ämnen
Läs merEn ändringsföreskrift till CLP-förordningen om klassificering och märkning har publicerats (8e ATPn) som innebär: - ändringar i ett antal skyddsangivelser (P-fraser)
- ändringar i kriterierna för frätande/irriterande – blandningar som bara är frätande för metall behöver inte ha frätandesymbolen för konsumentprodukter
- ny testmetod för oxiderande fasta ämnen
- Om produkten är märkt EUH204 eller EUH205 (gäller blandningar som innehåller isocyanater och vissa epoxiföreningar) så behövs inte EUH208 "Innehåller [namn på sensibiliserade ämne]. Kan orsaka allergisk reaktion."
Läs merFrankrike har nu officiellt lämnat in ett förslag till kemikaliemyndigheten ECHA att klassificera titandioxid som cancerframkallande (Carc. 1B, H350i). Förslaget omfattar titandioxid i alla former, inte bara respirabelt. Dock föreslås faroangivelsen H350i - Kan ge cancer vid inandning. Den allmänna konsultationen pågår till den 15 juli.
Läs mer