Konkurrensverkets rapport 2021:4 om konkurensen i svensk byggmaterialindustri

Under 2021 fick Konkurrensverket (KKV) ett uppdrag av regeringen att genomlysa konkurrensen i svensk byggmaterialindustri. Detta resulterade i att vi inom Byggmaterialindustrierna blev intervjuade av KKV över TEAMs där kansliets Henrik Jansson medverkade under den delen som behandlade upphandling och de bedömningssystem som finns på marknaden. Vi tog givetvis upp de delar som vi uppfattar som problematiska, med ämnesstyrning, dålig kvalité på bedömningarna, godtycklighet och att de driver kostnader samt mycket mer.

Nu har KKV färdigställt sin rapport kallad “Konkurrensen i byggmaterialindustrin Redovisning av regeringsuppdrag att utreda och kartlägga konkurrensen i svensk byggmaterialindustri, RAPPORT 2021:4”. Resultatet är intressant och analysen från Byggmaterialindustrierna är bland annat":

Styrning av materialval är ett annat område som pekas ut och som riskerar att ge upphov till bristande konkurrens i upphandlingar. De menar att föreskrivning och exemplifiering av produkter i upphandlingsdokument riskerar att bli styrande i de materialval som görs i olika byggprojekt, och kostnaden för materialet då får sekundär betydelse vilket riskerar leda till försämra konkurrensen och ökade kostnader.

De nämner de också de olika miljöbedömningssystemen som en kostnadsdrivare, både för att det gör att antalet produkter att välja bland som klarar kraven blir färre, men också pga den administration och de kostnader som det innebär att ha produkterna bedömda i flera olika system. Här nämner de att de anser det finns ett behov av att utreda möjligheten att göra den grunddata som används i de olika miljöbedömningssystemen tillgängliga utanför de databaser miljöbedömningssystemen själva tillhandahåller, t.ex. som öppna data, för att möjliggöra att information samlas och sprids på ett effektivt sätt”.

Hela rapporten finns att ladda ner här >>

Henrik Jansson
Föregående
Föregående

Fyra nya SVHC-ämnen

Nästa
Nästa

CEFIC: 74 % av kemiska blandningar (mixtures) påverkas av EUs strategi för hållbarhet