Krav på märkning av polyuretan och polyurea from 24 feb 2022

Från och med 24 februari 2022 gäller nytt EU-krav på märkning av polyuretan- och polyureaprodukter och alla andra produkter som innehåller mer än 0,1% diisocyanater. Detta är en begränsning enligt Reach-förordningen.

 

Om märkningskravet

Diisocyanater får inte släppas ut på marknaden som sådana, som en beståndsdel i andra ämnen eller ingående i blandningar för industriellt eller yrkesmässigt bruk efter den 24 februari 2022, såvida inte

  1. koncentrationen av diisocyanater som sådana och i blandningar är mindre än 0,1 viktprocent, eller

  2. leverantören säkerställer att mottagaren av ämnena eller blandningarna får information om kraven i punkt 1 b och lämnar följande upplysning på förpackningen, på ett sätt som är tydligt skilt från resten av märkningen: ”Från och med den 24 augusti 2023 krävs lämplig utbildning före industriellt eller yrkesmässigt bruk.”

Definitionen av diisocyanater är ”Diisocyanater, O = C=N-R-N = C=O, där R är ett alifatisk eller aromatisk kolväte av ospecificerad längd

Länk till lagstiftningen på alla EU-språk

Frasen och lagstiftningen på norska: https://lovdata.no/static/NLX3/32020r1149.pdf

 

Om EU-kravet på utbildning

From aug 2023 gäller krav på utbildning och det ska förnyas vart 5e år.

Diisocyanattillverkarnas branschorganisation håller på att ta fram utbildningsmaterial. Den 1 november planerar de lansera plattformen på engelska för att senare översätta materialet till alla EU-språk. För senaste information se: https://safeusediisocyanates.eu/

Enligt den nya Reach-begränsningen ska utbildningen ska följa de bestämmelser som fastställts av den medlemsstat där den industriella eller yrkesmässiga användaren är verksam men ska som minimum innehålla de punkter som föreskrivs i bestämmelsen.

Länk till lagstiftningen på alla EU-språk

 

Om anpassning av svenska regler för diisocyanater

Arbetsmiljöverket föreslår att det svenska utbildningskravet för hantering av diisocyanater tas bort i samband med att nya EU-regler träder i kraft i augusti 2023.

EU-kraven omfattar alla produkter som innehåller >0,1% diisocyanat. Det svenska utbildningskravet har bara omfattat de produkter som är klassificerade som allergiframkallande (H317 eller H334). Dock omfattar svenska utbildningskravet enligt förslaget fortfarande arbeten som kan leda till exponering av diisocyanater som bildas i processer och kraven på medicinska kontroller och tjänstbarhetsintyg kvarstår.

Fram till den 26 november kan synpunkter på förslaget lämnas till myndigheten.

Kansliet följer utvecklingen för att stötta medlemmarna i den praktiska implementeringen av de nya kraven för diisocyanater. 

Föregående
Föregående

CEPE Webinar om producentansvar för förpackningar och färgrester

Nästa
Nästa

Standarder färg och lack, september