Nya regler för sprängämnesprekursorer från MSB från 1 februari

Den 1 februari 2021 införs reglerna i EU-förordning 2019/1148 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer i svensk lagstiftning. Den ersätter nuvarande EU-förordning 98/2013 och innebär en viss skärpning av befintliga regler. Med sprängämnesprekursorer avses kemiska ämnen som kan användas för legitima ändamål men också missbrukas för att tillverka sprängämnen.

Arbetet med att förbättra och stärka skyddet mot terrorism och andra brottsliga handlingar bör vara förankrat hos chefer, företagsledning eller motsvarande. Se mer om detta i MSBs vägledning (länk nedan).

Ämnen som omfattas av denna förordning:

  • Ammoniumnitrat, mer än 45,7 vikt%
    (motsvarar mer än 16 vikt% kväve från ammoniumnitrat)

  • Natrium- eller kaliumklorat, mer än 40 vikt%

  • Natrium- eller kaliumperklorat, mer än 40 vikt%

  • Nitrometan, mer än 16 vikt%
    (motsvarar mer än 12 volym% i bränslen för modellfarkoster)

  • Salpetersyra, mer än 3 vikt%

  • Svavelsyra, mer än 15 vikt%

  • Väteperoxid, mer än 12 vikt%

Följande förändringar sker för företag från den 1 februari 2021:

  • Företag som tillhandahåller produkter som innehåller aktuella ämnen måste informera de företag de överlåter produkterna till att de omfattas av reglerna om sprängämnesprekursorer. Detta krav införs istället för nuvarande krav på märkning av för privatpersoner tillståndspliktiga produkter, som alltså utgår. Informationen bör vara skriftlig och kan exempelvis tillhandahållas i säkerhetsdatablad eller i dokument som ändå förekommer i samband med transaktioner. Se vidare artikel 7 i EU-förordningen.

  • Företag som tillhandahåller produkter som innehåller ämnen på EU-förordningens bilaga 1 till andra företag ska begära information som visar att mottagaren av produkten har rätt att företräda det aktuella företaget, uppgifter om detta företag samt dess användning av produkten i fråga. Det säljande företaget ska göra en bedömning av huruvida kunden är legitim och har anledning att använda den aktuella produkten inom ramen för företagets verksamhet. Huvudregeln är att detta ska göras för varje transaktion, men det finns möjlighet att endast göra detta årligen för återkommande kunder. Se vidare artikel 8 i EU-förordningen, som i bilaga VI innehåller ett förslag till hur en kundförsäkran för återkommande kunder kan utformas.

  • Utökade regler gäller också för företag som säljer till privatpersoner.

Misstänkta transaktioner samt betydande försvinnanden och stölder i fråga om sprängämnesprekursorer ska fortsatt rapporteras till den nationella kontaktpunkten (polisen - se nedan). Denna skyldighet utökas nu till att omfatta fler aktörer, t.ex. ytterligare ett antal företagare. Det har dessutom tillkommit krav på bl.a. medvetandehöjande åtgärder och utökad tillsyn.

Rapportera stöld eller förlust till:

Polisens vanliga telefonnummer för icke-akuta ärenden, 114 14, eller till mejladressen prekursor@polisen.se.

Läs mer

MSBs webbplats: Information om skärpta regler för sprängämnesprekursorer.

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2019/1148 om saluföring och användning av sprängämnesprekursorer. Se särskilt:

  • Artikel 7 Information till distributionskedjan

  • Artikel 8 Kontroll vid försäljning

  • Artikel 9 Rapportering av misstänkta transaktioner, försvinnanden och stölder

  • Artikel 10 Utbildning och ökad medvetenhet

  • Bilaga I Sprängämnesprekursorer som omfattas av restriktioner, t.ex. salpetersyra, väteperoxid, svavelsyra.

  • Bilaga II Sprängämnesprekursorer som omfattas av rapporteringskrav.

  • Bilaga IV Kundförsäkran - en mall för identifiering av behörig företrädare, företag, näringsverksamhet, berörda produkter.

Vägledningar

MSB: Kan era kemikalier användas för terrorattacker? En vägledning om att motverka terrorism och annan allvarlig brottslighet med kemiska produkter. Syftet med vägledningen är att försvåra, och i bästa fall förhindra, terrorism och annan allvarlig brottslighet med kemikalier och kemiska produkter. Vägledningen har skrivits för att ge praktisk hjälp till berörda verksamheter att förbättra sitt skydd. Omfattningen och metodiken är på en övergripande nivå och många åtgärder som kan förebygga händelser är förhållandevis enkla att genomföra, t.ex. att utse en arbetsgrupp, identifiera berörda kemiska produkter och se till att en säkerhetskultur med en medveten personal genomsyrar verksamheten.

MSBs folder: Du kan göra skillnad! - Sälj kemiska produkter på ett ansvarsfullt sätt. Informationen i foldern syftar till att förebygga allvarliga brott, t.ex. genom god uppmärksamhet hos försäljningspersonal.

Kommissionens vägledning till EU-förordning 2019/1148

Henrik Jansson
Föregående
Föregående

Webinar om Byggproduktförordningen 25 februari

Nästa
Nästa

Måleribranschens våtrumskontroll - uppdaterade branschregler