Konsekvenser av MAF för olika färger och limmer

De europeiska branschorganisationerna för färg och limbranschen har tittat på ett antal ämnen som är vanliga i lim respektive färg och utvärderat vad som blir konsekvenserna för att införa en blandningsfaktor (Mixture Assessment Factor) eller MAF.

Som del av EU-Kommissionens kemikaliestrategi vill man införa en extra faktor i de kemikaliesäkerhetsbedömningar som görs av tillverkarna i samband med Reach-registrering av ämnen. Riskbedömningar är en grundpelare i kemikalielagstiftning. Man försöker fastställa vilken nivå som är säker att exponeras för med vilken exponering som kan förväntas vid olika användningar av ämnen och ämnen i blandningar.

 

Sedan många år tillbaka finns en debatt kring att det sätt vi riskbedömer kemikalier idag inte är tillräckligt konservativt. Det finns en farhåga att vi underskattar effekten av den kombinerade exponeringen av många olika kemikalier från många olika källor i vår vardag, på arbetsplatsen och i miljön. Det är inte praktiskt möjligt att utvärdera alla tänkbara kombinationer av ämnen. En extra säkerhetsfaktor i kemikaliesäkerhetsbedömningarna enligt Reach är ett första steg att ta itu med kombinationseffekter av kemikalier.

Enligt den utvärdering som nu gjorts skulle konsekvenserna bli omfattande även vid en relativt låg MAF.

Utdrag från rapporten, konsekvenser vid MAF på 5:

 
 
 
 

SVEFF har delat dokumentet med Kemikalieinspektionen och EU-Kommissionen för att belysa konsekvenserna av att införa en MAF.

Hämta branschens rapport om MAF

Föregående
Föregående

Boverkets Byggregler på gång att uppdateras avseende miljöaspekter

Nästa
Nästa

CEPE Nyhetsbrev februari 2023