Utvärdering av epoxihartser för hormonstörande egenskaper avslutad

Två epoxihartser:

  • BADGE (baserad på bisfenol A) CAS-nr: 1675-54-3

  • BFDGE (baserad på bisfenol F) EC-nr: 701-263-0

listas på CoRAP (Community Rolling Action Plan) för misstänkt hormonstörande egenskaper. CoRAP är en lista med ämnen som har eller kommer att utvärderas av något medlemsland.

Danmark har haft till uppgift att utvärdera detta sedan 2015 respektive 2020. I maj i år publicerades slutsatserna.

För BADGE finns det kvar en “kvarvarande oro” för hormonstörande egenskaper. Kompletterande testning för att klargöra saken är enligt myndigheten inte genomförbart eller proportionerligt och man föreslår ingen ytterligare regulatorisk åtgärd. Utvärderingen omfattade också misstanke om mutagena och cancerframkallande egenskaper. Slutsatsen visar att ämnet varken är mutagent eller cancerframkallande.

För BFDGE kan man inte heller klargöra misstankarna. Den “read-across” som leverantörerna gjort för toxicitetstester för BADGE avvisas av utvärderande land och ytterligare reprotox-tester måste göras.

Sammanfattningsvis har någon slutsats inte kunnat nås och det är sannolikt att ämnena kommer att stå kvar på CoRAP som misstänkt hormonstörande.

Länk till utvärderingsrapport för BADGE

Länk till utvärderingsrapport för BFDGE

BASTAs kriterier innebär att ämnen som är upptagna på CoRAP som misstänkt hormonstörande inte godkänns. Det finns möjlighet för råvarutillverkare att ansöka om undantag och vetenskapligt underlag finns för att argumentera mot misstankarna.

Information om hantering av hormonstörande egenskaper och BASTA

Föregående
Föregående

Byggvarubedömningen går oss till mötes med ATPer till CLP

Nästa
Nästa

Upphandlingsmyndigheten använder BASTAs kriterier vid upphandling