Byggvarubedömningen går oss till mötes med ATPer till CLP

SVEFFs kansli har som vi tidigare rapporterat och via Miljögruppen diskuterat frågan kring hur Byggvarubedömningen antar kommande förändringar i harmoniserad klassificering av ämnen, och implementerar denna klassificering, långt innan den börjat gälla.

Den normala gången från EU är att en ATP med nya harmoniserade klassificeringar publiceras i EUs Official journal och implementeras i nationell lagstiftning 18 månader senare, så att företag har tid att anpassa sina produkter, etiketter, ändra recept om nödvändigt etc. Byggvarubedömningen ville dock inte acceptera detta och valde att implementera ändrade klassificeringar 18 månader innan de började gälla, vilket givetvis ställde till med stora problem för såväl SVEFFs medlemmar som för byggentreprenörer.

SVEFF påtalade detta för BVB i ett brev och vi fick till ett möte med dem där vi försökte få dem att tänka om. Nu har de gett SVEFF rätt och kommer i alla fall att vänta 9 månader innan de implementerar en förändring i klassificering som kommer av en ATP till CLP.

Föregående
Föregående

Standarder färg och lack, oktober

Nästa
Nästa

Utvärdering av epoxihartser för hormonstörande egenskaper avslutad