Nytt om ämnesutvärderingar och klassificeringar

Koboltoctoate – Spanien avser lämna i ett förslag för harmoniserad klassificering av ett antal metallsalter som reproduktionsstörande kategori 2. Enligt uppgift skulle det inkludera även exempelvis koboltoktoat. De praktiska konsekvenserna är dock begränsade så ämnet redan klassificeras Repr. kat 2 av leverantörerna.

Mer information på ECHAs webbsida

 

Pentan-1-ol (CAS 71-41-0) är bedömd att inte vara allergiframkallande vid inandning. Litauen har gjort en RMOA - risk management option analysis - på detta ämne på grund av att det har stor och bred användning och att det fanns misstanke om att det är allergiframkallande vid inandning. Man har dock konstaterat att det ”bara” finns risk för ögonskada men det är inte prioriterat att föreslå en harmoniserad klassificering för det. Sedan tidigare har pentan-1-ol harmoniserad klassificering för hudirritation och irriterande för luftvägarna.

Länk till rapporten med slutsatser

 

2-Ethylhexanoic acid (2-EHA) (CAS  149-57-5) har utretts för misstanke om att vara reproduktionsstörande. Spanien har i enlighet med CoRAP – Community Rolling Action Plan - fastställt att det inte finns grund för de misstankarna baserat på nya studier. Tidigare studier hade inte utförts enligt erkända metoder och god laboratoriesed.

Slutsats av ämnesutvärderingen för 2-EHA

 

NMP - 1-metyl-2-pyrrolidon (CAS 872-50-4) kommer att få en begränsning enligt Reach. Begränsningen anger vilket DNEL som ska användas i kemikaliesäkerhetsrapporter för ämnet och att nedströmsanvändare måste följa riskhanteringsåtgärder i enlighet med det DNEL-värdet om koncentrationen överstiger 0,3% NMP. Detta enligt Kommissionens utkast.

Mer information om begränsningsprocessen för NMP

 

2-aminoethanol (MEA) (CAS 141-43-5) har utvärderats och inga ytterligare åtgärder föreslås förutom att registranterna ombeds förbättra kemikaliesäkerhetsrapporten och riskhanteringsinstruktionerna. Ämnet uppfyller inte kriterierna för att vara allergiframkallande eller cancerframkallande enligt utvärderande land Storbritannien.

Slutsats av ämnesutvärderingen för MEA

Föregående
Föregående

Bisfenol A i epoxi - CEPE bildar särskild arbetsgrupp

Nästa
Nästa

CEPE Safety Alerts