Bisfenol A i epoxi - CEPE bildar särskild arbetsgrupp

CEPE har startat en särskild arbetsgrupp för bisfenol A och epoxi där en handfull medlemsföretag ingår. Syftet med gruppen är att kunna förse råvarutillverkarna med information om hur epoxi används och för oss att hålla oss uppdaterade. 

Bisfenol A (CAS 80-05-7) är nu klassificerat som reproduktionstoxiskt kategori 1B, det är ett ämne på kandidatlistan i Reach, det är förbjudet i termopapper och i en Reach-utvärdering av tyska myndigheter har man konstaterat att det även är hormonstörande i miljön.

Eftersom BPA är på kandidatlistan kan nästa steg bli tillståndsprocessen. Normalt omfattas inte ämnen som används som intermediärer men i senaste utvärderingsrapporten har Tyskland höjt frågetecken kring vad som händer med epoxi som läggs på deponi, kan BPA läcka ut i miljön?

På grund av svårigheterna att värdera hormonstörande egenskaper kan man inte fastställa någon säker nivå för exponering. Framtida tillstånd skulle kunna utformas på så sätt att man även begränsar BPA som är bundet i en polymer med tanke på möjliga utsläpp när polymeren bryts ner.

Epoxi Resin Group, råvarutillverkarnas branschorgan, håller nu på med en studie över hur nedbrytningen av epoxi under olika förhållanden ser ut. Detta kommer att ligga till grund för fortsatta diskussioner kring eventuella framtida begränsningar.

Företag som önskar vara en aktiv del av CEPEs arbetsgrupp kan höra av sig till direkt till Didier Leroy d.leroy@cepe.org eller till SVEFFs kansli.

Bisfenol AEmma Jansson
Föregående
Föregående

Standardisering färg och lack

Nästa
Nästa

Nytt om ämnesutvärderingar och klassificeringar