TPO på kandidatlistan innan klassificering som Repr 1B

Den 14 juni uppdaterade EU:s kemikaliemyndighet Echa kandidatlistan med ytterligare två särskilt farliga ämnen:

  • Difenyl(2,4,6-trimetylbensoyl)fosfinoxid eller TPO (CAS: 75980-60-8)

Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av reproduktionstoxiska egenskaper. Viktigt att notera är dock att ämnet i dagsläget “bara” är har en harmoniserad klassificering som Repr kat. 2. Sverige har föreslagit en Repr 1B klassificering, vilket ECHAs riskbedömningskommitté (RAC) stödjer, men en officiell hamoniserad klassificering är ännu inte publicerad. Den väntas komma i 21 ATPn som publiceras i okt-nov 2023. Det är unikt att upptagande på kandidatlistan föregår en officiell klassificering på detta viset och kan innebära problem eftersom kraven som följer av kandidatlistan inte har någon övergångstid. Under 2022 användes enligt Kemikalieinspektionen 24,5 ton av ämnet i Sverige i toners, färg, lim, tätningsmedel, fyllmedel, spackel mm.

  • Bis(4-klorfenyl)sulfon (CAS: 80-07-9)

Ämnet har förts upp på förteckningen på grund av att det är mycket svårnedbrytbart och mycket bioackumulerande (vPvB). Användningen i Sverige har under senare år varit under ett ton och handlat om produktion av gummiprodukter.

Vad innebär det att ämnen tas upp på kandidatlistan?

Ämnen på kandidatlistan ska anges i säkerhetsdatablad för kemiska produkter från halten 0,1%.

Om ämnet ingår i en vara i en halt över 0,1% ska leverantören av varan informera om detta och i vissa fall även gör en anmälan till ECHA om i vilken typ av vara ämnet ingår. Konsumenter har på begäran rätt att få motsvarande information kostnadsfritt inom 45 dagar från leverantören av varan.

Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen. Det innebär att alla användningar som inte beviljats särskilt tillstånd för är förbjudna efter ett visst datum.

Föregående
Föregående

Remiss, 010 Paneler och lister för inomhusbruk, Svanen

Nästa
Nästa

Förbud för vissa ämnen i konsumentprodukter från 1 dec 2023