Avsiktligt tillsatta mikroplaster - begränsningsförslag från Kommissionen

Kommissionens slutliga förslag för att begränsa avsiktligt tillsatta mikroplaster har nu presenterats. Begränsningen har diskuterats sedan 2018 och Kommissionen har arbetat med sitt förslag sedan ECHAs kommittéer lämnade sina synpunkter i februari 2021.

Även om en del har ändrats i ordalydelsen sedan förslaget vi såg i februari 2021 så är CEPEs analys att inte mycket har ändrats i sak.

Vissa bindemedel och polymera fyllmedel i färg och lim samt pulverfärg kommer att omfattas av definitionen för det man nu kallar syntetiska polymera mikropartiklar. Filmbildande polymerer kommer inte att förbjudas men omfattas av ett märknings- och informationskrav samt att industriella användare samt formulerare ska rapportera årligen hur mycket av dessa mikropartiklar som släpps ut i miljön.

Förslaget kommer att diskuteras på Reach-kommittén den 23 september 2022. Det kan fortfarande bli ändringar. Antagande kommer att ske under 2023. Frågan bevakas av SVEFFs Miljögrupp.

Märk väl att Kommissionen avser att presentera ytterligare lagförslag för så kallade sekundära mikroplaster, dvs sådana partiklar som släpps till miljön via slipning och nötning av ex. målade ytor.

Mer om mikroplast på ECHAs webb

Föregående
Föregående

Ny VD på Byggmaterialindustrierna

Nästa
Nästa

Standarder färg och lack, augusti