Färg utmålas som betydande källa till sekundär mikroplast

Sedan flera år tillbaka har reglering av avsiktligt tillsatt mikroplast varit på gång. Många bindemedel i färg definieras som mikroplast och ett rapporteringskrav kommer att införas.

Nu kommer också reglering av sekundär mikroplast dvs. de färgflagor och fragment som släpps ut i miljön när en målad yta nöts eller slipas. Från början så det ut som Kommissionen främst skulle fokusera på plastpellets, textilier och däcknötning.

Men sedan släppte organisationen Environmental Action en rapport “Plastics paint the environment” som utmålar färg som en mycket större källa till mikroplaster i miljön än många tidigare rapporter. Kommissionen har därför åter vänt fokus mot att reglera färg. EA påstår att 58% av plast i färg hamnar i miljön som mikroplast och att byggsektorn står för den absolut största delen.

Den 17 februari organiserades en workshop av den konsult som Kommissionen anlitat för att förbereda lagförslaget kring sekundära mikroplaster. Environmental Action var de som presenterade utsläpp från färg vilket indikerar att deras röst har stor vikt för Kommissionen. Presentation från workshop

Nu pågår en konsultation fram till den 17 maj där Kommissionen vill ha in synpunkter och framställer ett antal förslag på regleringar, exempelvis:

  • Främja alternativa lösningar som inte kräver färg.

  • Reglera andelen plast i färg

  • Öka andelen biologiskt nedbrytbar plast i färg.

  • Öka appliceringsutbytet (i möjligaste mån använda pensel eller luftfri sprutning för att minska spillet vid applicering).

  • Öka färgens livslängd.

  • Inkludera mikroplastkriterier i EU:s miljömärke och miljöanpassad offentlig upphandling.

Enkäten i pdf-format

CEPE håller på med en studie för att undersöka sönderfall av färgfilm men de resultaten kommer ju såklart inte att vara klara i tid för Kommissionens konsultation. Man kommer ändå att informera Kommissionen om att studien pågår i ett försök att vinna tid.

Den 10 mars är nästa möte med CEPEs arbetsgrupp för mikroplaster.

Föregående
Föregående

Registreringen för FEICAs årsmöte september 2022 i Hamburg är nu öppen

Nästa
Nästa

EU tittar på en due diligence för stora företag