Särregleringar för avfallsmärkning i EU

Flera europeiska branschföreningar har skrivit brev till Kommissionen om ett växande problem med nationella särregleringar för avfallsrelaterad märkning av förpackningar. Man uppmanar Kommissionen att agera då detta är ett hot mot den fria rörligheten.

 

I Frankrike är det förbjudet att använda den ”gröna punkten” och obligatoriskt att använda ”Triman logo”. I Italien, Portugal och Slovenien finns eller kommer krav på att använda en alfanumerisk kod enligt EU-direktiv 97/129/EG från 1997. Dock är det inte harmoniserat vilka andra symboler som är ok att använda och vilka sorteringsinstruktioner som gäller.

Naturvårdsverket skriver följande om sorteringsmärkning på förpackningar:

I kommissionsbeslut 97/129/EG finns förslag på märkning av förpackningar. Enligt förpackningsförordningen är märkningen inte obligatorisk, men om förpackningar märks ska märkningen göras enligt det förslag som finns i kommissionsbeslutet. Skyldigheten att märka förpackningar kan variera i olika EU-länder. Det är därför bra att kontrollera detta för varje land där man är producent. 

I Norden finns ju numera ett gemensamt skyltningssystem med piktogram och färgkoder för olika förpackningstyper som i första hand ska användas vis sorteringsanläggningar. Det är frivilligt för producenter att använda piktogrammen på förpackningarna.

Läs industrins brev till Kommissionen Call for an EU approach to packaging waste labelling

Föregående
Föregående

Förslag på ytterligare fem ämnen för auktorisation

Nästa
Nästa

Information om klimatanpassad och cirkulär offentlig upphandling från IVL