Färdplan för begränsningar inom Reach

Kommissionen har publicerat ett utkast till färdplan för kommande 4-6 år begränsningar inom Reach

Kommissionen vill i framtiden ha fler generella begränsningar ”generic risk assessment” dvs ett snabbspår för begränsning av ämnen när de får en viss klassificering - mer om det nedan. I väntan på att det införs vill man förstärka nuvarande begränsningsprocess genom att prioritera begränsningar av breda grupper av ämnen och användningar och man presenterar nu en ”Rolling List” över begränsningar som är planerade, i förberedelsefas och påbörjade.

 

På listan finns exempelvis:

Skin sensitisers in consumer mixtures – förberedande arbete har startat, ej klargjort när detta är att vänta

Petroleum substances used in consumer and/or professional mixtures – Work ongoing in PetCo (Scope to be further defined (e.g. substances meeting criteria for classification as CMR or for identification as PBT/vPvB) taking into account need for data generation, CLH or Candidate Listing)

Bisfenoler

Borater

4-nonylfenol och andra alkylfenoler

Arbetssättet och upprättandet av listan kommer att diskuteras på Caracal-mötet den 29 juni.

Förslaget och utkast till färdplanen

Om Generic Risk Assessment

I Kommissionen nya Kemikaliestrategi ingår införandet av fler generella begränsningar ”generic risk assessment” dvs ett snabbspår för begränsning av ämnen när de får en viss klassificering.

Idag fungerar det så att om Kommissionen eller något medlemsland vill förbjuda användning av ett visst ämne i en viss användning inom ramen för Reach så ska:

  • de sammanställa ett underlag som motiverar varför att det föreligger en oacceptabel hälso- eller miljörisk och denna risk måste hanteras på gemenskapsnivå

  • underlaget ska sedan presenteras på ECHAs webbsida och intressenter får en chans att kommentera.

  • ECHAs kommittéer RAC och SEAC ska ta fram yttranden där de samhällsekonomiska konsekvenserna av en sådan begränsning ska bedömas samt tillgänglighet av alternativ

  • Kommissionen tar fram förslag till begränsning utifrån ovan och medlemsländerna får rösta om det ska gå igenom eller inte.

För ämnen som är klassificerade som Cancerframkallande, Mutagena eller Reproduktionstoxiska (CMR) kat 1A eller 1B och som används i konsumentprodukter (begränsning nr 28, 29 och 30) så behöver Kommissionen inte gå igenom processen ovan utan Reach har ett “snabbspår” där ämnena bara ska listas i någon av tilläggen till begränsningsbilagan.

Enligt Kemikaliestrategin vill Kommissionen utöka snabbspåret för konsumentprodukter till att även gälla ämnen med hormonstörande egenskaper och ämnen som är persistenta och bioackumulerande och i nästa fas för bland annat ämnen som är allergiframkallande vid inandning eller har en specifik organtoxicitet.

I planen för Reach-revisionen 2022 finns redan att inkludera professionella användningar i samma snabbspår. (Reach artikel 68.2). Med professionella användningar menar man yrkesmässig användning i en icke-industriell miljö.

Det innebär att begränsningsprocessen kommer att gå mycket snabbare och av allt att döma så kommer det inte vara möjligt att försvara en användning genom att visa att användningen är säker eller att ansöka om undantag för att det är socioekonomiskt motiverat.

Förslag till reviderad Reach-förordning samt konsekvensanalys väntas under 2022.

Läs mer om Kommissionens Kemikaliestrategi

Läs mer om revideringen av Reach-förordningen

Föregående
Föregående

Förbättrade processer för minimering av tillväxt i vattenburen färg

Nästa
Nästa

FEICA anordnar webinarium om polymerregistreringen