Europeiska livsmedelsmyndigheten föreslår skärpt bedömning av bisfenol A

I ett pressmeddelande på Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa att den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA vill skärpa bedömningen och gränserna för hur mycket bisfenol A en människa kan få i sig under en dag utan risk för hälsan (TSDI; Tolerable daily intake).

Detta intag emanerar huvudsakligen från plastprodukter eller kärl för mat och dryck och lacken inuti konservburkar anses vara en stor källa. Tidigare så sattes TDI till 4 000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag, men det föreslås nu sänkas till 0.04 nanogram per kilo kroppsvikt och dag, dvs en mycket stor sänkning.

De hälsoeffekter Efsa grundar sin nya bedömning på är i första hand påverkan på en del av immunförsvaret som är inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation. Det är en typ av lunginflammation man kan drabbas av om man exempelvis andas in mögel och damm.

Läs EFSAs pressrelease här >>

Föregående
Föregående

Översiktskurs om tvätt- och rengöringsmedel

Nästa
Nästa

Enkät från CEPE om användning och behov av konserveringsmedel