Kemikalieinspektionen - om varor som har behandlats med bekämpningsmedel

Kemikalieinspektionen - om varor som har behandlats med bekämpningsmedel

Kemikalieinspektionen har gått ut med ett pressmeddelande om att varor som behandlats med bekämpningsmedel i många fall inte uppfyller lagkraven. Färg nämns som ett exempel.

Den rapport som man refererar till är från ett EU-gemensamt projekt där man har kontrollerat både artiklar och kemiska produkter. Man har fokuserat på att kontrollera att varorna uppfyller märkningskraven och om de innehåller otillåtna verksamma ämnen.

Färg utgjorde ca 50 % av de inspekterade kemiska produkterna och behandlas som en grupp. Övriga kemiska produkter behandlas som en grupp. De artiklar som inspekterades var t.ex. kläder, skor och sportartiklar. Totalt sett var det fler artiklar än kemiska produkter som inspekterades.

Enligt rapporten är det framför allt märkningen som brister för de kemiska produkterna, och specifikt vilket språk som används. Mindre länder med ”mindre” språk ser ut att ha fler felaktiga märkningar.

Kemiska blandningar som har behandlats med ett konserveringsmedel eller med någon annan aktiv substans ska märkas både enligt CLP och enligt Biocidförordningen. Biocidförordningen ställer krav på märkning för vissa aktiva substanser i vissa applikationer vilket gör det hela lite snårigt.

 Läs mer på KemIs hemsida.

Föregående
Föregående

ModUpp2030 - gemensamt upprop mot offentliga uppköpare

Nästa
Nästa

Produktregistret - KemI håller informationsmöte 28 januari