Ämnesnytt - benzofenon, 2-EHA och dess salter samt 17e ATPn till CLP

Silanes (trimethoxyvinylsilane CAS 2768-02-7).

Har nu genom 15e ATPn klassificerats som hudallergen kat 1B. Ska tillämpas senast 1 mars 2022. 

Benzophenone (CAS 119-61-9)

Ämnets föreslogs ursprungligen att klassificeras som Carc cat 2 av Danmark. ECHAs riskbedömningskommitté, RAC, har dock kommit fram till att det tycker en Carc kat 1B är motiverad. Det är Kommissionen som tar det slutgiltiga beslutet om en ny klassificering men RACs opinion brukar väga tungt.

2-ethylhexanoic acid (CAS 149-57-5) och dess salter

2-EHA har en harmoniserad klassificering som Repr kat 2. Spanien föreslog 2019 att även inkludera dess salter i den klassificeringen. ECHAs riskbedömningskommitté anser att klassificeringen bör skärpas till Repr kat 1B inklusive ämnets salter (om dessa inte redan omfattas av en klassificering. Enligt uppgift används en rad metalloktoater som sickativ i färgbranschen.

Ändringsföreskrifter till (ATP:er) till CLP:

  - 15e ATP: Är publicerad och ska börja gälla 1 mars 2022. Inkluderar bland annat ZPT, OIT, DCOIT, MBIT, Butanone oxime (MEKO) och 2-butoxyethanol.

  - 16e ATP: Innehåller revideringar av några noter i bilaga VI och håller på att antas av Kommissionen. Processen har försenasts på grund av COVID-19 pandemin. Kommissionen kommer inom kort skicka den för översyn.

  - 17e ATP: Länk till ändringsföreskriften och bilagan med ämnesklassificeringarna

Nästa ändringsföreskrift till CLP med nya och ändrade ämnesklassificeringar har notifierats till WHO. Antagande kan ska mot slutet av detta år med en 18 mån övergångstid.

Exempel på ämnen som ingår:

• Karbendazim (Repr 1B och Muta 1B)

• 1,4-Dioxane (Carc 1B),

• Methyl isobutyl ketone (MIBK) (carc. 2),

Runt 31 augusti kommer den att finnas tillgänglig för kommentarer. Man kommer att hålla en andra CARACAL konsultation för 17e ATPn av formella skäl den 28 September.

Fyra nya ämnen på kandidatlistan

Den 25 juni adderades fyra nya ämnen på ECHAs kandidatlista över ämnen som kan bli föremål för tillståndsprocessen: 2-methylimidazole, 1-vinylimidazole, Dibutylbis(pentane-2,4-dionato-O,O')tin och butylparaben.

Läs mer på ECHAs webb

Föregående
Föregående

Stöd i arbetsmiljöarbete för lackerare

Nästa
Nästa

Slut för blykromathaltiga pigment inom EU 2022