Höjda förpackningsavgifter och registreringsplikt

FTI aviserar en väsentlig höjning av förpackningsavgiften.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen kommer att ge besked om nivåer innan sista juni 2020. Anledningen är nya förordningar som ställer krav på att graden av fastighetsnära insamling hos hushåll ska öka till 60% år 2021 och till 100 % år 2025 (idag ligger nivån på 15%). Den fastighetsnära insamlingen inklusive transport ska vara helt kostnadsfri för hushållen.

 

Ansökningar avslås

Naturvårdsverket har precis avslagit FTI och TMRs ansökningar till att bli godkända insamlingssystem. Myndighetens slutsats är att det inte finns någon aktör som klarar att uppnå de högt uppsatta målen och har tillskrivit regeringen och Miljödepartementet att se över reglerna. FTI och TMR har fortfarande ambition att bli godkända utefter förhoppningsvis reviderad, mer realistisk kravställan.

Registrera er hos Naturvårdsverket!

För er som producenter kommer det att bli krav på att ni registrerar er till Naturvårdsverket innan den 1 jan 2021 – den saken kommer inte att ändras. Registrering innebär att ni också ska rapportera er volymer av förpackningar till Naturvårdsverket. FTI (och säkert TMR också) har ambitionen att sköta denna rapportering framöver för sina kunder men det är ännu oklart hur det ska gå till i praktiken. Det kan bli så att ni får göra första rapporteringen själva.

Information om de nya reglerna på Naturvårdsverkets hemsida

Material från webinar från FTI den 17 juni

Föregående
Föregående

Sverige pressar på EU om hård kemikaliepolitik

Nästa
Nästa

Webinar om eBVD