Emissionskrav för formaldehyd kan påverka färg- och limtekniker

Formaldehyd har föreslagits begränsas enligt Reach genom att sätta ett gränsvärde för emissioner av formaldehyd från konsumentvaror. ECHA har föreslagit ett gränsvärde på 0,124 mg/m3 vilket motsvarar en E1-klassning för träbaserade skivor.

Det har dock visat sig att ECHAs riskkommitté RAC anser att gränsen istället borde vara 0,05 mg/m3 istället – något som skulle få stora konsekvenser för användning av ex. syrahärdande lacker för trä och borde ha konsekvenser för spånskivor etc. Formacare håller på att sammanställa information om konsekvenser - information har skickats ut till SVEFF Miljögrupp.

Samtidigt pågår en konsultation för förslagets socioekonomiska bedömning som en annan ECHA kommitté tagit fram – SEAC. Denna kommitté verkar dock tycka att 0,124 mg/m3 är en rimlig nivå.

Hur begränsningen kommer att se ut i slutändan är upp till EU-kommissionen och medlemsländerna men RACs bedömning brukar väga tungt.

Kommentarer ska in senast 25 maj – men det är värdefullt att få feedback även efter detta datum.

 

Svara gärna till Formacare och SEAC-konsultationen om ni är berörda och informera mig om att detta är en fråga av intresse för er.

Föregående
Föregående

Standarder färg och lack - maj

Nästa
Nästa

SVEFF svarar på remiss om klimatdeklarationer