Pulverfärg med titandioxid - klassificering och märkning

Titandioxid kommer att få en ny klassificering vilket kommer att påverka märkningen av flytande och fasta produkter som innehåller ämnet.

Läs SVEFF nyheten: Klassificeringen av titandioxid är publicerad

Pulverfärg som innehåller titandioxid kan klassificeras som cancerframkallande kat 2 vid inandning. Hur man bedömer vilka produkter som kommer att klassificeras har varit föremål för diskussion i CEPEs Powder Coatings grupp och de har tagit fram vägledning som sammanfattas nedan:

Klassificering av pulverfärg

Not 10 i klassificeringen för titandioxid i CLP lyder:

Klassificeringen som cancerframkallande vid inandning är endast tillämplig på blandningar i form av pulver som innehåller minst 1 % titandioxidpartiklar, som är i form av eller inkorporerade i partiklar med en aerodynamisk diameter på ≤ 10 μm.

Om man inte regelmässigt vill klassificera all pulverfärg som innehåller >1% TiO2 behöver man veta partikelstorleksfördelning av pulverfärgen, närmare bestämt hur stor andel av partiklarna som har en aerodynamisk diameter som är lika med eller mindre än 10 µm. Enligt uppgift är testmetoden för att få en partikelstorleksfördelning EN 15051-2 – ”Workplace exposure - Measurement of the dustiness of bulk materials - Part 2: Rotating drum method”

Om man kan förutsätta att titandioxiden är jämt fördelad i pulverfärgen så kan man multiplicera koncentrationen titandioxid i produkten med andelen partiklar i pulverfärgen som är ≤ 10 µm. Om summan är mer än 1% så ska pulverfärgen klassificeras som cancerframkallande kat 2.

Två exempel från CEPE Powder Coatings Sector Group:

1.      Pulverfärg som innehåller 20% TiO2 w/w (antas vara jämt fördelad)

Enligt partikelfördelningsdistributionen (Particle Size Distribution (PSD)) har 10% av partiklarna en aerodynamisk diameter på ≤10 µm w/w

Därför är innehållet av Titandioxidinnehållande partiklar som är ≤ 10 µm två procent (2%) à produkten ska klassificeras Carc kat 2

2.      Pulverfärg som innehåller 10% TiO2

PSD av pulverfärgen visar att bara 5% av partiklarna har en aerodynamisk diameter som är ≤ 10 µm w/w                                

Således innehåller pulverfärgen 0.5% TiO2 i partiklar som är ≤ 10 µm à produkten ska inte klassificeras Carc kat 2.

Länk till protokoll från CEPE Powder Sector Group om klassificering från november

Praktiska exempel på klassificering

Märkning av pulverfärg

CEPEs arbetsgrupp för klassificering och märkning TC-LSDS har tagit fram följande rekommendation för märkning av pulverfärg.

De rekommenderar att alla fasta blandningar som innehåller ≥1% TiO2 märks med frasen EUH212: ”Varning! Farligt respirabelt damm kan bildas vid användning. Inandas inte damm.” även de produkter som blir klassificerade Carc Cat 2.

När det gäller p-fraser ska generellt sex stycken anges i märkningen. Har produkten flera klassificeringar får en prioritering göras. För pulverfärg har CEPE nått en rekommendation för prioritering när produkten ska ha fler än 6 p-fraser. Färgkoderna markerar prioriteringsnivån. CEPE rekommenderar en specialanpassning av P280: Wear respiratory protection

Hämta CEPEs märkningsguide för pulverfärg

Föregående
Föregående

Kemikalieinspektionen - EU-information 23 april via webben

Nästa
Nästa

Regeringen ger Upphandlingsmyndigheten och Boverket klimatuppdrag