Rapport från kontakt med SKL Kommentus Inköpscentral: Aktuella läget ang. desinfektionsmedel i kommunerna

Aktuella läget vad gäller desinfektionsmedelstillgången ute i kommunerna, baserat på information från mina kontakter med inköpsfunktionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR):

Vi har fått besked om att Socialstyrelsen helt nyligen gett i uppdrag till SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) att bistå kommunerna och göra inköp av de skyddsprodukter som är bristvaror med anledning av Corona-epidemin. Ett sådant produktområde är desinfektionsmedel. Det har alltså visat sig att det uppdrag Socialstyrelsen hade fått från regeringen för ca en månad sedan – att fungera som nationell inköpsorganisation – ännu inte kunnat tillgodose behovet på kommunal nivå. Det är sannolikt en orsak till att personal inom äldreboenden, hemtjänst o dyl. till viss del saknat skyddsutrustning.

Det som försvårar koordineringen och fördelningen av produkter ute i landet är för det första att vi har 290 kommuner och för det andra att det finns i det närmaste oändligt många användarställen (små eller stora) ute i kommunerna. Generellt saknas därför lager på kommunal nivå eller på de enskilda användningsställena. Det vanliga är att grossister/återförsäljare tillhandahåller produkterna enligt upphandlingsavtal.

Nu är situationen den att SKI ska hjälpa verksamheterna ute i kommunerna att köpa in de kritiska skyddsprodukterna. Det är ett arbete som just nu planeras och som beräknas gälla på kort till medellång sikt. Hur lång tid det innebär i praktiken är i dagsläget svårt att bedöma. SKI har också meddelat att man kommer att samordna sig med relevanta aktörer såsom Socialstyrelsen och Stockholms nya ”command center” på Karolinska sjukhuset m.fl..

Ulrika Flodberg har samtalat med sina kontakter på SKI som specifikt arbetar med detta och har diskuterat lämpligaste förfaringssättet beträffande desinfektionsmedel – hur kan vi från KTF-kansliets sida bidra till att SKI når kontakt med seriösa företag som kan erbjuda de produkter som specifikt efterfrågas?

Bedömningen i det här läget är att det enklaste och klokaste är att vi från KTF-kansliets branschföreningar BPHR, KoHF och SVEFF överlämnar de kontaktlistor (företagsnamn och kontaktperson med telefonnummer och e-postadress) vi har baserat på de svar vi fått från er medlemmar då vi i månadsskiftet mars/april frågade efter företag som tillverkar, kan öka produktionen, är beredda att ställa om produktion eller på annat sätt kan erbjuda desinfektionsmedel. Informationen vi skickar från KTF-kansliet gäller alltså endast kontakter, men någon närmare information om vad enskilda företag skulle kunna erbjuda lämnar vi inte vidare. Istället har SKI för avsikt, när det blir aktuellt med inköp, att vid behov skicka förfrågan till kontakterna så företagen själva får tillfälle att svara och erbjuda det som specifikt efterfrågas. Detta bidrar förhoppningsvis till att lösa de ev. ”sourcing-problem” man talar om på SKI. SKI är också tacksamma över kontakten med oss och den hjälp vi kan ge, eftersom man idag är överöst av erbjudanden från icke-seriösa aktörer.

Nu börjar alltså inköpen till kommunala verksamheter ta form!

Kontakt: Ulrika Flodberg, BPHR, ulrika.flodberg@ktf.se

BiociderAnna Melvås
Föregående
Föregående

Inbjudningar till sektionsmöten i TEAMs för vårmötet

Nästa
Nästa

SVEFF framför att längre övergångstid behövs för viktiga regeländringar