Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel - men fler ändringar behövs

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel - men fler ändringar behövs

Ett mycket glädjande besked kom idag, 20 mars, om att Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel med anledning av situationen gällande Corona/Covid-19. Kansliet menar att fler ändringar behövs i regelverken, och det är bråttom.

Kemikalieinspektionen har tagit till sig av branschens synpunkter i frågan och förstår vikten av att få fram produkter i det extraordinära läge vi är i nu.

Beskedet innebär att:

  • det blir tillåtet att köpa etanol från andra leverantörer än de som står på den så kallade artikel 95-listan fram till den 30 juni 2020.

  • desinficerande produkter som baseras på propanol inte behöver Kemikalieinspektionens godkännande för att få säljas på marknaden. Detta undantag gäller från och med nu till den 16 september 2020.

Läs mer på KemIs hemsida.

Kansliets branschföreningar kommer att fortsätta arbetet med att i första hand även få lättnader gällande Folkhälsomyndighetens krav på denaturering av etanol.

Läs branschernas brev till behöriga myndigheter.

Övriga generella krav för kemiska produkter gällande t.ex. märkning enligt CLP, produktregistrering och anmälan till Giftinformationscentralen kvarstår.

Föregående
Föregående

Kemikalieinspektionen - ytterligare lättnader för desinfektionsmedel

Nästa
Nästa

Kansliet är informationslänk till Regeringens krisgrupp om Corona/Covid-19. Kan ert företag bidra?