Melamin föreslås klassificeras Carc kat 2

Tyskland har föreslagit att melamin ska klassificeras som misstänkt cancerframkallande (Carc kat 2) och STOT RE 1. Just nu pågår en allmän konsultation hos ECHA och branschföreträdaren EMPA (European Melamine Producers Association) har sammanställt ett svar.

Länk till melamintillverkarnas svar

Sammanfattningsvis bestrider tillverkarna klassificeringsförslaget. I djurstudier så har man sett formation av njurstenar som sedan har lett till tumörer vid exponering av höga halter melamin. Vid förgiftningsfall av melamin hos spädbarn har man också sett uppkomst av njursten. EMPA menar dock att tumörer är en sekundär effekt av njurstenen och förutsättningen för att tumörer ska bildas är att den inte tas bort eller utsöndras.

Melamin används till 95% som industriell intermediär det vill säga att den omvandlas kemiskt till andra ämnen och förekommer vanligtvis inte i konsumentprodukter som sådan utan som melaminharts där ämnet är inbundet i en polymer.

Den 7 februari går konsultationstiden ut. Därefter har ECHAs riskbedömningskommitté fram till maj 2021 på sig att ta fram en opinion. Därefter kan Kommissionen ta beslut och en övergångsperiod för en ny klassificering brukar vara 18 månader. Klassificeringen kan tidigast officiellt träda i kraft i slutet av 2022.

I sammanhangen kan nämnas att Tyskland sedan flera år tillbaka arbetat för att ämnen som är PMT - Persistenta, Mobila och Toxiska ska anses vara SVHC “Substance of Very High Concern” som sedan kan begränsas ytterligare. Melamin uppfyller de föreslagna kriterierna för ett PMT-ämne.

Föregående
Föregående

Kemikalieinspektionen - EU-informationsmöte 23 april

Nästa
Nästa

Arbetsmiljöverket inspekterar målaryrket