Nyheter i producentansvaret för förpackningar!

Den 1 januari 2019 trädde en ny förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar i kraft. För er som sätter förpackade produkter på marknaden kommer det nya krav på att rapportera till Naturvårdsverket enligt följande:

 

  1. Efter utgången av december 2020 ska ni lämna uppgifter till Naturvårdsverket - namn, kontaktuppgifter och person- eller organisationsnummer och hur ni avser att uppfylla ert producentansvar. (antingen får man upprätta ett insamlingssystem själv eller ansluta sig till någon som har tillstånd att bedriva sådan verksamhet.)

 

  1. Senast den 31 mars 2022 och sedan varje år ska ni lämna en rapport om mängd förpackningar i vikt ni fyllt och satt på marknaden under det närmast föregående kalenderåret. 2021 är alltså första året man rapporterar för.

 Detta gäller utöver den rapportering som insamlingssystemet (exempelvis Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI) gör.

Bestämmelserna finns i §72 och §73 i nya producentansvarsförordningen .

För FTI och andra insamlingssystem kommer nya hårdare krav för att få tillstånd. Naturvårdsverket kommer att ta över tillsynsansvaret från kommunerna from 2021. Det kommer att utgå en tillsynsavgift på 500:- och sanktioner om uppgifter inte kommit in i tid. 

Läs mer på FTIs hemsida: Intervju med Malin Göransson handläggare på Naturvårdsverket

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

Föregående
Föregående

Inspektioner mot kemiska risker i arbetet

Nästa
Nästa

SVEFFs höstmöte, 12 november i Göteborg