Rapport för Sveffs möte med KemI

Den 16 februari träffade Sveff Kemikalieinspektionen för att diskutera HDDA och konserveringsmedel. Rapport från diskussion om titandioxid. Ursprungligen skulle även klassificeringen av zinkpyrition diskuteras men det ströks från agendan eftersom KemI inte hade mer information att ge i nuläget. Sverige har föreslagit att zinkpyrition ska klassas som reproduktionstoxiskt men underlaget har ännu inte offentliggjorts.

HDDA - akrylatmonomer

Det var ett önskemål från kansliet att diskutera HDDA. Bakgrunden är att Sverige föreslog akrylatmonomeren HDDA som SVHC-ämne (Substance of Very High Concern) på grund av sina allergiframkallande egenskaper vid hudkontakt. Det skulle bli det första ämnet med denna egenskap att bli SVHC annars är det cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska ämnen eller luftvägsallergener eller ”miljögifter” som kan få denna klassificering.

Nomineringen oroade industrin eftersom om en akrylat kan bli SVHC kan alla akrylater teoretiskt sett bli det och det skulle på sikt innebära slutet för den tekniken i EU. Branschen anser istället att man ska fokusera på åtgärder i arbetsmiljön för att minimera hudexponering. EU-kommissionen satte dock stopp för nomineringen, men det innebär inte att hudallergener aldrig kan bli SVHC.

Kemikalieinspektionen medgav att HDDA var en testballong för att se om de kunde få igenom en hudallergen och de verkar vara mest bekymrade kring användningen i kosmetiksektorn. De verkar inte se några problem med hanteringen av akrylater i färgindustrin i nuläget. Sveff signalerade att branschen är mycket intresserad av en dialog om något skulle ändra sig avseende det.

Konserveringsmedel

Kemikalieinspektionen hade 2015 ett projekt där de undersökte halten konserveringsmedel hos de största färgtillverkarna. Resultatet visade att halterna stämmer med det som redovisats.

I mars 2017 kommer de att publicera en rapport där de undersökt fler färger med också tapetlim och fingerfärger riktade till barn. Där har de upptäckt brister hos 5 företag och i några fall har leverantörens beräknade halt varit högre än den som angetts i säkerhetsdatabladet.

Sveff informerade om att Arbetsmiljöverket håller på att ta fram en kampanj riktade mot målare med budskapet att de ska skydda huden. Sveff och måleribranschens parter deltar i framtagandet av materialet.

Sveff informerade om att färgbranschen tillsammans med andra branschen för kemiska blandningar kommer att ta upp problematiken med konserveringsmedel på Caracal-mötet den 28 februari. På det sättet som konserveringsmedel regleras nu ämne för ämne finns det snart inget bra sätt att konservera vattenburna produkter. Industrin vill uppmana lagstiftarna att ha ett mer holistiskt perspektiv på möjligheten att konservera.

Föregående
Föregående

Material från workshop om "Product Environmental Footprint"

Nästa
Nästa

Sveff träffade KemI om titandioxid