Norskt åtgärdsförslag om att reducera mikroplaster

I Sverige utreder ansvarig myndighet Naturvårdsverket källor och möjliga åtgärder för att minska miljöns exponering för mikroplaster. Efter dialogmöten och seminarier i vilka Sveffs systerorganisation KTF deltog arbetar nu myndigheten för att värdera källor och för att föreslå åtgärder för minskning av utsläpp. Rapport väntas senare i år.

Norska Miljödirektoratet publicerade den 2 januari förslag på åtgärder för att minska utsläppen, "Slik får vi ned mikroplastutslippene".  Här presenteras möjliga utsläppskällor av större betydelse och hur man kan gå vidare. Utsläpp av mikroplaster vid skrapning och tvättning av båtar är en betydande källa och man vill se på möjlighet att ställa krav på rening av tvättvatten hos större anläggningar.

I Sverige föreslog Kemikalieinspektionen i början av 2016 förbud mot mikroplast i kosmetik. Ett förslag som enligt kosmetikbranschen är ett slag i luften eftersom kosmetik står för en mycket liten del att utsläppen och att företagen redan tagit beslut att fasa ut.

Läs även Naturvårdsverkets rapport "Swedish sources and pathways for microplastics to the marine environment - A review of existing data"

Emma Jansson
Föregående
Föregående

Ökat tryck i aerosoler tillåts

Nästa
Nästa

Ny miljöprövningsförordning - påverkar verksamhetskoder för tillverkande anläggningar