SVEFF och Lim.se rekommenderar medlemmarna att avstå från att uppdatera sina produkter i Byggvarubedömningen

Det har kommit till SVEFF och Lim.ses kännedom att Byggvarubedömningen arbetar med att uppdatera informationen om produkterna i sin databas. Dessa produkter kommer till stor del från medlemmarna inom Sveriges Färgfabrikanters Förening och Sveriges Fog- och Limleverantörers Förening. Det har även kommit till vår kännedom att tillvägagångssättet för denna uppdatering görs genom otillbörliga påtryckningar.

Byggvarubedömningen tar nämligen kontakt med en leverantör angående uppdateringar av dess produkter i databasen. Om leverantören inte betalar kostnaden (1000 SEK för en ”större” ombedömning och 300 SEK för en ”mindre/administrativ”) för uppdateringen,  så hamnar produkten på en lista över ”inaktuella” bedömningar.

Köpare av färg- eller limprodukter vill då inte köpa produkter med ”inaktuella” bedömningar, varför leverantören tvingas att betala kostnaden, för att inte förlora affärer.

Då det klart förekommer otillbörliga påtryckningar från Byggvarubedömningens sida, med en negativ efterräkning om så inte görs, är detta förfarande att betrakta som otillåtet enligt marknadsföringslagen.

En försvårande omständighet i detta är att det är till stor del ägarna till Byggvarubedömningen (fastighetsägare och byggherrar) som i slutändan är de som skall köpa in leverantörernas produkter och därmed ställer krav på att man inte får finnas på den ”inaktuella” listan.

Med anledning av detta, rekommenderar Sveriges Färgfabrikanters Förening och Sveriges Fog- och Limleverantörers Förening sina medlemmar att inte uppdatera respektive företags produktinformation i Byggvarubedömningens databas. Om och när Byggvarubedömningen ändrar sitt tillvägagångssätt för uppdatering av sagda produktinformation, kan denna rekommendation ändras eller dras tillbaka.

Föregående
Föregående

Standarder - senaste nytt från april 2016