Näringsministern i direkt dialog med KTF-kansliet angående desinfektionsmedelssituationen

I ett telefonmöte idag den 7 april har näringsminister Ibrahim Baylan etablerat en direkt dialog med KTF-kansliet, representerat av Ulrika Flodberg, för att säkerställa att onödig byråkrati inte ska försvåra möjligheten att få fram desinfektionsmedel i tillräcklig mängd.

Näringsministern framhåller vikten av att hjälpas åt att säkra behoven i vård och omsorg i samband med smittspridningen av Corona-viruset. Därför är han angelägen om att ha direkt dialog med vår bransch för att hitta lösningar och undanröja byråkrati som försvårar arbetet.

KTF-kansliet, med branschföreningarna BPHR och KoHF i spetsen, har de senaste veckorna arbetat i samarbete med medlemsföretagen för att identifiera hinder i lagstiftningen som behöver undanröjas för att göra det möjligt att snabbt öka tillgången på desinfektionsmedel på den svenska marknaden. Under arbetets gång har branschen gett “input” till berörda myndigheter och departement - Kemikalieinspektionen, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Skatteverket, Försvarsmakten, Näringsdepartementet m.fl. Hittills har ett antal tillfälliga regeländringar genomförts och fler är på gång.

I och med den värdefulla dialogen med Näringsministern och koordinator på hans departement, har vi nu möjlighet att med viss regelbundenhet stämma av “läget” i de företag som tillverkar desinfektionsmedel eller som erbjudit sig att öka eller ställa om produktionen eller på annat sätt bidra till att öka tillgången på de produkter som efterfrågas från vård och omsorg. Här blir det viktigt för de berörda företagen att framföra fakta och sin syn på vilka hinder som står i vägen.



Föregående
Föregående

Konsekvens av statlig utredning: Förbud mot fluor i tandkräm och ytdesinfektion med isopropanol

Nästa
Nästa

Färgföretag kan bidra med desinfektionsmedel