Seger mot blykromathaltiga pigment - slut för dessa 2022

SVEFF har under lång tid kämpat för att blykromathaltiga pigment skall fasas ut från användningen inom färgindustrin i EU. Tekniskt sett har detta varit en svår nöt att knäcka då dessa pigment, speciellt i gult och rött, har en mycket god täckförmåga, men sett till de hälso- och miljömässiga aspekterna är dessa inte pigment inte bra. Bly är en nervskadande tungmetall som per definition inte bryts ned, utan ger en systematiskt ökad förorening av miljö och människa. När det gäller blykromat i färger har de svenska och europeiska tillverkarna investerat i dyrare teknik för att kunna bibehålla samma funktion, det vill säga den klara lyster och ljushärdighet som krävs av färger både av estetiska skäl på till exempel fordon och säkerhetsskäl när det gäller skyltar och vägmarkeringar för trafik.

SVEFF tog upp detta i debattartiklar redan 2015 i Svenska Dagbladet tillsammans med Naturskyddsföreningen och i Aftonbladet med dåvarande ministrar.

Den kanadensiska tillverkaren DCC som haft ett tillstånd att använda dessa pigment fram till 2022, kommer som det verkar inte att ansöka ånyo om förlängt tillstånd. Tvärtom så finns det dessutom möjlighet att denna användning kan avslutas redan innan 2022 då ett ärende ligger i EU-domstolen om denna användning.

SVEFF ser positivt på att denna segslitna affär äntligen kan komma till ett slut. Den ansvarsfulla färgbranschen har under 30 år jobbat på att få bort dessa pigment och det finns idag fullgoda alternativ till dessa farliga blyföreningar.

Föregående
Föregående

Byggmaterialindustrin antar ställningstagande om produkt- och miljödata

Nästa
Nästa

BASTA-dagen 4 november - med SVEFF