Vad är Titandioxid?

Titandioxid är en naturlig mineral som använts som vitt pigment eller färgämne i nästan hundra år. Det har en överlägsen täckande förmåga och en hög vithet. Det är det totalt dominerade vita pigmentet i färg och används också i livsmedel, läkemedel, kosmetik, plast och textil.

Titan är det nionde vanligaste elementet i jordskorpan och titandioxid är den oxiderade versionen som finns i berggrund och malmer.

 

Är titandioxid cancerframkallande?

Att andas in stora mängder damm kan vara riskabelt, det gäller även för titandioxid. Titandioxid i pulverform kommer att klassificeras som misstänkt cancerframkallande vid inandning enligt förordningen om klassificering och märkning, CLP.

Titandioxid har använts industriellt i hundra år och de studier som gjorts på människor visar inte på någon cancerrisk. Den föreslagna klassificeringen är baserad på några få djurstudier. Råttorna i studierna har fått andas in så stora mängder damm att de inte kunnat göra sig av med dammet, det har blivit inflammationer och sedan tumörer.

CLP är en farobaserad lagstiftning och klassificeringen tar inte hänsyn till sannolikheten att faran skulle uppstå på det sätt som titandioxid används i färgbranschen.

 

Vad ska jag göra om jag ändå är orolig för riskerna? Råd för proffs respektive konsumenter

  • I arbetsmiljön - förebygg damm, gör mätningar och det gäller alla typer av damm.

Om du är yrkesverksam och arbetar i miljöer som kan vara dammiga så har din arbetsgivare ansvar för att arbetsmiljön är säker. Arbetsgivaren kan till exempel göra mätningar på hur mycket damm som finns i luften. Risken är inte kopplad till titandioxid som sådant utan alla små mineralpartiklar sprids i luften, exempelvis när man skär i sten eller slipar betong eller tegel. Se i första hand till att organisera arbetet så att så lite damm som möjligt uppstår eller sprids och använd andningsskydd om det behövs.

Det finns gränsvärden för exponering och det kan du läsa mer om på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Riskerna med damm (alla typer av damm) i arbetsmiljön ska inte underskattas. Tyvärr brister ofta det förebyggande arbetet på arbetsplatser vad gäller detta. Vid en inspektion 2017 fann Arbetsmiljöverket att tusentals arbetare exponeras för farliga nivåer av kristallint kvarts som frigörs när man skär i sten eller betong. Även damm som uppkommer vid träbearbetning kan vara farligt och har gränsvärden.

Läs: “Tre av fyra företag brister i att förebygga farligt damm

Läs: “Bergdamm vid berg-, gruv- och infrastrukturprojekt, kunskapssammanställning

Läs: “Exponering för trädamm i arbetet - hälsorisker och hantering” (från finska Arbetshälsoinstitutet)

Till skillnad från titandioxid, där studier inte visar på risker för människor, är kristallin kvarts och lövträdamm konstaterat farliga för människor eftersom de kan leda till silikos respektive cancer. En viktig skillnad är att kristallint kvarts och lövträdamm är biologiskt aktiva och reagerar med lungvävnaden på ett sätt som titandioxid inte gör.

  • I hemmiljön - vad man bör tänka på som konsument

För hemmabruk kan man tänka på att vädra och använda andningsskydd när man sprayar och slipar hemma. Detta är en bra idé även om dammet inte innehåller titandioxid!
Exponeringen av titandioxid måste sättas i relation till andra partiklar som finns i vår miljö, dieselavgaser, partiklar från kaminer och stearinljus, kvartsdamm i luften en blåsig dag på stranden. Vi ska vara rädda om våra lungor men samtidigt förstå att vi är utvecklade för att hantera och göra oss av med damm vi andas in.

 

Hur kommer användningen av titandioxid att reglernas?

Titandioxid i pulverform har föreslagits få en klassificering som cancerframkallande vid inandning kategori 2 och märkas ”Misstänkt cancerframkallande vid inandning”. Flytande och fasta produkter blir inte klassificerade men får en fras som informerar om att man inte ska inandas spraydimma. EU-Kommissionen har lagt fram förslaget som nu ses över av Rådet och Parlamentet fram till februari 2020. En “Carc kat 2”-klassificering kan få konsekvenser för nedströmslagstiftning och andra styrmedel. Exakt hur återstår att se, vi fortsätter att bevaka denna fråga med högsta prioritet!

 

Föregående
Föregående

Garaget i Näringslivets hus får nytt golv

Nästa
Nästa

Byggmaterialindustrin antar ställningstagande om produkt- och miljödata