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(Supersedes any previous versions) 

(Internal document aimed at providing information on current issues to FEICA members) 
 
Executive summary  
The EU Biocidal Product Directive (BPD) was revised and turned into an EU Regulation. This means 
that it will be directly applicable as such, in all EU Member States. The Biocidal Products Regulation 
(BPR) includes enhanced requirements for labeling, and in particular, for treated articles. 
 

What is the issue / legislation? 
The EU Biocidal Product Regulation requires: 
• Each biocidal substance to be assessed at European level, and to be included in the Union list of 

approved active substances1 to be used in one or several of the 22 biocidal Product Types (PT). 
• Each biocidal product - containing substance(s) included in the Union list - has to be authorised 

at national level, i.e. in each Member state, or EU level for placing on the market. 
• Each Biocidal Product (BP) has to be labelled according to health, environment and physical 

hazard – like chemical substances and biocidal functions. 
• Treated Articles (TA) have to be labelled under certain conditions (see Q2) 

Under the BPR, adhesives and sealants (A&S) containing biocides will be considered as ‘treated 
articles’ (see Article 58 of the BPR). 
 

Question and Answers 
 
Q1) Generally, A&S manufacturers use biocidal substances/products for the preservation of their 
own manufactured products (e.g. materials with ”in-can preservation” or A&S protected against 
deterioration by microbial attack). Are these ‘treated materials or articles (containing a biocidal 
product)’ considered as ‘biocidal products’?  

A:  No. Only those products having a primary biocidal function (i.e. action against unwanted 
organisms) are regarded as ‘biocidal products’. By contrast, the primary function (or intended 
purpose) of A&S is in most cases bonding and sealing respectively, so they are not biocidal 
products but TREATED ARTICLES, and hence do not need an authorisation – see decision tree 
provided in Annex I. 

 
Q2) When must Treated Articles be labelled according to article 58? 

A:  The labelling information listed under Article 58(3) applies to Treated Articles IF: 
-> a specific claim regarding the biocidal properties of these treated materials/articles is 
made by the manufacturer, or 
-> required by the conditions associated with the approval of the active substance(s) 
contained in the biocidal substance/product, that is incorporated or used in the ‘A&S 
treated materials/articles’. 

 
Q3) What is a claim regarding a biocidal property? 

A:  In the context of Article 58(3) of the BPR, such a claim is a statement indicating or implying 
that the treated article has a certain degree of protection against unwanted organisms.  

(1) List of approved substances: http://echa.europa.eu/web/guest/regulations/biocidal-products-regulation/approval-of-
active-substances/list-of-approved-active-substances 
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• Biocidal property – in layman’s term might also be considered as ‘internal effect’ or ‘protected’ 
The ‘biocidal property of a treated article’, means a property resulting from the fact that the mixture or 
article has been treated with or intentionally incorporates a biocidal product with a view to protect its 
properties or function, or extend its durability or shelf-life.  

• Biocidal function – in layman’s term might also be considered as ‘external effect’ or ‘protecting’  
A 'biocidal function' means the function of destroying, deterring, rendering harmless, preventing the 
action of, or otherwise exerting a controlling effect on, any harmful organism by any means other than 
mere physical or mechanical action. 

 
Q4) A company imports from outside the EU a mixture containing a biocide (i.e. approved for PT 6 
use, as “in-can preservative”). Does the company need a ‘letter of access’ for importing the TA? 
(i.e. adhesive with a preservative)? Does the company need to obtain an authorisation for the TA?  

A:  The obligation of manufacturers or importers (M/I) of ‘treated articles’ is to make sure that 
the active substance contained in the biocidal substances/products with which they were 
treated is approved for the required Product Type (cf Q5), and to ensure that all applicable 
labelling requirements are fulfilled (as appropriate! cf Q2). 

 
Q5) Which Product Types2 (PT) are relevant for adhesives and sealants? 

A:  A&S typically use PT6 – “in-can preservatives”, PT7 – “film preservatives”, PT9 – “fibre, 
leather, rubber and polymerised materials preservatives”, PT10 – “masonry preservatives”. 

 
M/I of ‘treated articles’ do not have to obtain authorisation for placing on the market their A&S – unless the 
treated article has a primary biocidal function (as it is then, a biocidal product). TA for which biocidal 
properties are claimed, need to report the information on the label – see Annex II. Upon request, the supplier 
of a TA must provide information on the biocidal treatment of such TA - free of charge, and in 45 days. 
 
How are FEICA member companies impacted? 
- All biocidal substances put on the EU market in A&S, must have been approved in the EU.  
- All biocidal products purchased in the EU for formulation of A&S, must have been authorized for 

making available in the EU. All biocidal substances imported into the EU as part of A&S, must have 
been authorized in the EU and included in the Union list.  

- Confirmation of approval needs to be obtained from biocidal substance and/or biocidal product 
producers.  

-> Companies that put on the market formulated chemical products that are subject to CLP, need 
to classify and label according to the CLP. We understand that this would cover the labelling 
requirements under the BPR, but some of the additional requirements stated on this last 
regulation may also apply (e.g. substance authorization number, indication of nanomaterials). 

-> Companies that put on the market treated articles that are not subject to EU CLP regulation, may 
have additional labelling requirements laid down in article 58 of the BPR. See Q/2 

 
What is FEICA doing / how can FEICA help you? 
Together with its member experts, FEICA was involved in the EU legislation revision process, by 
providing input during the public comment phases of the EU Co-decision process. It was achieved 
that imported products can contain approved active (biocidal) substances, rather than only 
authorised BP. FEICA also met the Commission's DG Environment, and provided comments during 
the discussions of the ‘trilogue meetings’, aiming to get a better regulation. FEICA will continue 
assisting its members with further publications (i.e. specific Q&A, etc.) in case these are needed. 
 
Next steps and potentially related upcoming events 
The Biocidal Products Regulation applies since the 1st September 2013 - with transitional periods, for 
certain provisions (see annex II). 
 
 
 
2 Product Types: http://ec.europa.eu/environment/chemicals/biocides/biocidal-products/product-types_en.htm 
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ANNEX I 
 

Decision tree to determine whether a product is a ‘Biocidal Product’ (BP) or ‘Treated Article’ (TA) 
 

 
 
 
Source: EU Commission guidance on how to handle treated articles under the (BPR) 
http://echa.europa.eu/web/guest/regulations/biocidal-products-regulation/treated-articles 
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ANNEX II 
 

Labelling of Treated Articles (TA) and Transitional Provisions 
 

Type of TA 
 

TA with primary 
biocidal function 

 
TA WITH CLAIM on properties TA without claim (*) 

Labelling 
requirements 

It is a Biocidal 
product. Labelling 
requirements as 
required by BPR 

Example of a claim regarding the 
biocidal properties of TA: “contains 
a preservative against microbial 
deterioration” (see Guidance on TA 
for similar statements). 

Such a claim triggers the labelling 
requirements specified in Art 58 (3) 
of BPR - unless equivalent provisions 
are covered by other legislation 
(FEICA understands like CLP).  
In this case the biocidal substances 
claimed must be reported on the 
label, while the other non-claimed 
biocides neither have to be 
declared by BPR nor by CLP 
provided they are below the limits 
laid down in the latter. 
 

In this case no labelling 
requirements under BPR apply, 
but as required by other 
legislation to protect human & 
animal health or the 
environment such as EU CLP 
Regulation – i.e. those A&S 
would be considered chemical 
products and must be classified 
and labelled in accordance to 
that Regulation. Thus, biocidal 
substances must be reported on 
the label of the treated article 
(i.e. adhesive or sealant) 
according to the concentration 
limits laid down in the CLP. 

Other 
requirements 

Product 
authorisation is 
required 

 
No authorisation for placing on the 
market, but AS must be approved 
(or in review program!). TA cannot 
be placed on the market after 1 
September 2016 if the AS is not 
approved for the relevant PT and no 
dossier has been submitted before 
that date! (see transitional 
provisions) 
 

No authorisation for placing on 
the market, but AS must be 
approved (or in review 
program). See transitional 
provisions 
 

 
(*) NOTE: It should be noted that additional labelling requirements may be required for TA without biocidal 
claims, if during the assessment of the AS it is found that specific labelling provisions are necessary (see Q/2).  
 

Transitional measures for treated articles 

Treated articles can only be placed on the EU market when the Active Substance (AS) in that TA 
has been approved in EU for that application. However for those AS not yet in the approval process 
there is a transition period, so that they can continue to be present in TA placed on the market until 
a decision is made.  

• From 1 September 2013, the active substances contained in the biocidal product with which 
the TA were treated or which they incorporate, have to be either already approved or 
under evaluation for the relevant product-type: if a non-approval decision is made for the 
AS used to treat the article, it should no longer be placed on the market as from 180 days 
from this decision. 

• For active substances which are not yet in the approval process, there is a transition period 
until 1 September 2016. If an AS is not supported under this transitional measure, the treated 
article must be removed from the market by that date. 

Hence, before placing a treated article on the EU market FEICA members should make sure that 
the AS is either approved or under review for the PT. To that aim it is recommended to consult the 
status of the Active Substances used to treat their articles.  
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Contacts for more info / support 

FEICA Secretariat: Divina Gómez (d.gomez@feica.eu) 

Chairman of the HazPro TWG: Axel Hessland (axel.hessland@klebstoffe.com) 

The FEICA National Association Members: Until the completion of the AS review program (2024), 
individual BPs placed on the EU market should follow the existing National legislation of the relevant 
countries. For support on this National legislation, please refer to your specific National Association. 
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Further information on Biocides:  

- DG ENV website: http://ec.europa.eu/environment/biocides/index.htm 
- ECHA: http://echa.europa.eu/en/contact/helpdesk-contact-form/enquiry-on-biocides 

- JRC website: http://ihcp.jrc.ec.europa.eu/our_activities/public-health/risk_assessment_of_Biocides 
 
 
Further information on the CLP: 

- Commission website: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/documents/classification/ 

- ECHA website: http://echa.europa.eu/web/guest/regulations/clp 
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completeness, and no liability will be accepted for damages of any nature whatsoever resulting from the use or reliance on 
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