Skölj inte ner färg i avloppet

Färg hör inte hemma i avloppet

Även om målarfärgen är vattenburen och inte klassad som miljöfarlig så hör den inte hemma i avloppet. I avloppet hör bara sånt som våra reningsverk är byggda för att ta hand om eller som kan spridas som slam på våra åkrar. Målarfärg är framtagen för att skapa vackra och hållbara ytor.

Det bästa du kan göra med din färg är att använda upp den så långt som möjligt.


Vad ska du göra med målarverktygen?

Se vår film om vad du ska göra med penseln eller rollern när du målat klart!

  1. Om du inte har målat klart, slå in penseln eller rollern lufttätt i en plastpåse eller folie. Penseln eller rollern kommer då att förbli användbar i några dagar till.

  2. Om du inte tänker använda penseln eller rollern igen, se till att färgen har torkat helt innan du slänger den i vanliga hushållssoporna.

  3. Om du vill behålla penseln eller rollern för nästa målningsprojekt kan du rengöra den i en hink med varmt vatten. Se till att du först tar bort så mycket färg som möjligt från penseln eller rollern. Låt det stå och dra i några timmar och ta sedan den rena penseln eller rollern ur hinken.

    Du kan förvara hinken stängd till nästa gång,

    ... eller låt vattnet avdunsta,

    ... eller ta den slutna hinken till din lokala återvinningscentral

Om du tycker att verktyget inte blir tillräckligt rent kan du köpa så kallad penseltvätt i färghandeln och följa instruktionerna. En roller kan vara mycket svår att få ren, här är det kanske bättre att investera i en ny till nästa projekt.


Vad ska jag göra med flytande färgrester?

Om du inte har användning för färgen eller kan hitta någon annan som har användning för den lämnas flytande färgrester in till återvinningscentralen.

Häll inte ut färgen i avloppet!


Vad ska jag göra med tomma färgburkar?

Färgburkar som är helt tömda och som inte är märkta med dödskalle eller döda fisken kan lämnas till förpackningsinsamlingen så att förpackningsmaterialet kan återvinnas! Läs mer hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen

Blev du sugen på att starta ett målningsprojekt?

Information om hur man målar hittar du hos Allt om Målning

Föregående
Föregående

Färg- och limbranschen behöver god tillgång på konserveringsmedel

Nästa
Nästa

Intresset för att måla om fortsätter att stiga