Mer information om allergirisker innebär inte att risken för konsumenter har ökat

I ett pressmeddelande den 16 mars säger Kemikalieinspektionen att antalet konsumenttillgängliga kemiska produkter som är märkta som allergiframkallande ökat mer än sex gånger de senaste 12 åren. Detta enligt uppgifter från deras Produktregister som tillverkare rapporterar in till årligen. Ökningen förklaras med ökad efterlevnad som följd av tillsyn, att vi gått över till EU-förordningen CLP men också att fler konsumenttillgängliga produkter innehåller allergiframkallande ämnen. Målarfärg lyfts upp som exempel som övergått till vattenburna produkter som måste innehålla konserveringsmedel.

Vad Kemikalieinspektionen inte tar upp är två betydande aspekter:

  • Flera konserveringsmedel har fått en skärpt klassificering och sänkta gränsvärden sedan 2008 vilket innebär att informationen har förbättrats. Det innebär inte att den faktiska halten har ökat.

  • Färg är en av de största produktgrupperna sett till antalet i Produktregistret och under den aktuella perioden har ändringar skett i hur man grupperar. Därför menar vi att det är mer relevant att titta på volymen. Vi har begärt ut data från KemI angående detta.

I övrigt vill SVEFF meddela följande med anledning av Kemikalieinspektionens information om allergiframkallande ämnen i konsumentprodukter:

 

• Vi anser att det är positivt att KemI informerar om allergirisker och understryker behovet av användandet av konserveringsmedel, men vi ifrågasätter om de data som presenteras innebär att konsumenters exponering för allergiframkallande ämnen har ökat som beskrivet ovan.

• Vattenburna färger togs fram för många år sedan för att komma ifrån problemen som lösningsmedelsburna färger orsakar. De flesta vattenburna färger innehåller något konserveringsmedel för att inte färgen ska brytas ner i burken av olika mikroorganismer.

 

• Konserveringsmedel tillsätts aldrig i högre koncentration än vad som är nödvändigt för att skydda produkten i förpackningen.

 

• Färgbranschen är mycket noga med att följa lagstiftningen för både säkerhetsdatablad och märkning på produkterna. Det är viktigt att alltid läsa instruktionen på förpackningen om hur produkterna ska hanteras. Inga färgprodukter av detta slag är tänka att användas på huden.

 

• Det pågår ständigt forskning för att förbättra färgprodukternas miljö- och hälsoegenskaper, men det tar lång tid att byta ut ett konserveringsmedel eftersom det krävs långtidsstudier för att se att konserveringsmedlet uppfyller alla krav. Konserveringsmedel är strikt reglerade i EUs regelverk, både vilka ämnen som får användas och i vilken halt.

Mer information:

Kemikalieinspektionens pressmeddelande:
Allt fler kemiska produkter för konsumenter innehåller allergiframkallande ämnen

Föregående
Föregående

Örebrosvampen målas om till flugsvamp

Nästa
Nästa

Måleriföretagen och SVEFF i gemensamt arbete för hållbar måleribransch