Cancerklassning av titandioxid upphävd av Europadomstolen - överklagas av Kommissionen

Europadomstolen upphäver klassificeringen som misstänkt cancerframkallande för vissa former av titandioxid som antogs 2019. Domstolen ifrågasätter den vetenskapliga bedömningen som ECHAs riskbedömningskommitté, RAC, har gjort och man ifrågasätter också Kommissionens beslut att föreslå en klassificering baserat på denna.

Domen menar följande:

  • att ECHAs riskbedömningskommitté gjort ett felaktigt antagande om den enda, bärande vetenskapliga studie som ligger till grund för beslutet att klassificera vissa former av titandioxid som misstänkt cancerframkallande. Med korrekt antaganden skulle studiens resultat avvisats.

  • att Kommissionen gjort fel när de tagit beslut om en klassificering som inte är baserat på ämnet inneboende fara. Domen menar att det är tydligt i strid men reglerna om klassificering och märkning av kemiska ämnen och de använder RACs egna ord: ”det cancerframkallande verkningssättet hos råttor inte kunde anses motsvara en inneboende toxicitet i ordets klassiska bemärkelse”


Europadomstolens pressmeddelande >>

Delegerad lagstiftning (svenska) om titandioxid: Commission Delegated Regulation (EU) 2020/217 of 4 October 2019

Kommissionen och Frankrike har dock överklagat domen vilket innebär att klassificeringen kvarstår tills vidare. Överklagansprocessen tar 1-2 år.

Föregående
Föregående

Måleriföretagen och SVEFF i gemensamt arbete för hållbar måleribransch

Nästa
Nästa

Pressrelease: Råvarubristen för färg- och limindustrin förvärras