Konsekvens av statlig utredning: Förbud mot fluor i tandkräm och ytdesinfektion med isopropanol

KTF, som är paraplyorganisation för ett antal branschorganisationer (vari SVEFF ingår som en förening) inom den kemisk-tekniska sektorn, har lämnat in ett remissvar på den statliga utredningen;

”SOU 2019:45 Framtidens kemikaliekontroll – hantering av kombinationseffekter och gruppvis hantering av ämnen.”

KTF är kritisk till rapporten och menar att den är bristfälligt underbyggd och att konsekvenserna av förslagen i rapporten inte är utredda ordentligt.

En sammanfattning av KTFs synpunkter:

  • Rapporten och dess rekommendationer saknar ett helhetsperspektiv kring kemi, då den endast tittar på en väldigt liten del av den kemi vi exponeras för.

  • Rapporten innehåller ett antal bristfälligt underbyggda resonemang som saknar referenser.

  • ECETOC (European Centre for Ecotoxicology and Toxicology of Chemicals) har studerat kombinationseffekter och drar följande slutsats om hur nuvarande modell för riskbedömning fungerar:
    “Based on our evaluation, there is no evidence that exposure to complex mixtures of components, each well regulated according to established riskassessment approaches, would pose a health risk to humans.”

Det framgår inte av SOU 2019:45 varför denna slutsats skulle vara felaktig.

  • Av de elva rekommendationer som rapporten innehåller är vi skeptiska till alla, utom de rekommendationer som rör gruppvis hantering av kemikalier. Där, menar vi, finns möjlighet till effektivare/snabbare riskbedömning.

  • Konsekvensbeskrivningen är väldigt grund och beskriver inte de egentliga konsekvenserna av förslagen. Detta är farligt då en hörnsten i vårt välstånd är just vår förmåga att nyttja och modifiera kemi. Vi har använt rapportens förslag och gjort riskbedömningar av tre vanliga kemiska produkter

    • fluor i tandkräm

    • ytdesinfektion med hjälp av isopropanol

    • handdesinfektion med hjälp av etanol

De två första skulle anses för riskabla och vara föremål för förbud medan handdesinfektionen skulle klara sig. Dessa är dock bara exempel. Vad som händer med resten av kemin i samhället vet vi inte och det svarar heller inte rapportens konsekvensbeskrivning på.

  • Det är oerhört viktigt att den kompetens som finns på myndigheter som har en vana att hantera riskbedömningar för människan, såsom Livsmedelsverket och Läkemedelsverket med flera tas till vara och nyttjas. Vi tror annars risken är stor att samhället kan orsakas stor skada av ogenomtänkt förbudsiver.

 Utredningen kan läsas här:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/11/sou-201945/
Remisstiden går ut den 29 maj.

KTFs remissvar kan läsas här >>

Föregående
Föregående

BASTA-dagen 4 november - med SVEFF

Nästa
Nästa

Näringsministern i direkt dialog med KTF-kansliet angående desinfektionsmedelssituationen