SVEFF rekommenderar sina medlemmar att ansluta sig till BASTA/BETA

Bedömningssystem för byggprodukter på den svenska marknaden rekommenderar eller avråder användande av byggprodukter till fastighetsägare, byggentreprenörer och beställare, såväl offentliga som privata. Detta lägger ett stort ansvar på dessa system att agera vederhäftigt för att uppnå mål om en bättre miljö, hälsa och en fungerande byggmarknad.    

Avseende vilket bedömningssystem man bör ansluta sig till, rekommenderar SVEFF sina medlemmar följande:

  • Systemet bör baseras på vetenskaplig grund och följa vetenskapens utveckling och anpassa sig till nya vetenskapliga rön.

  • Systemet bör grunda sig på den av EU överenskomna lagstiftningen avseende exponering av kemikalier (REACH) och klassificering av dessa (CLP) och följa gällande lagstiftning.

  • Systemet bör tillvarata och främja kompetensen hos leverantören avseende den byggprodukt som tillverkas.

  • Systemet bör arbeta kostnadseffektivt för att inte fördyra byggprocessen i onödan.

  • Systemet bör accepteras internationellt.

  • Systemet får inte agera konkurrensbegränsande gentemot leverantörer.

  • Om systemet sätter upp kriterier för Socialt Ansvarstagande, bör dessa kriterier kopplas till leverantören som sådan, inte till enskilda produkter och begränsas till ett steg neråt i leverantörskedjan

SVEFF rekommenderar också sina medlemmar för spårbarhetens och dokumentationens skull att:

  • Upprätta en byggvarudeklaration i enlighet med byggsektorns branschstandard i form av det som kallas eBVD 1.0-formatet och göra denna tillgänglig åtminstone på leverantörens hemsida eller uppladdad i eBVD-systemet.

Det system som idag uppfyller ovanstående på den svenska marknaden är BASTA/BETA (www.bastaonline.se), varför SVEFF rekommenderar sina medlemmar att ansluta sig till och registrera sina produkter i det systemet. Samma slutsats har bland annat Trafikverket kommit fram till som använder BASTA/BETA för att upphandla material.

För mer information om denna rekommendation, kontakta henrik.jansson@ktf.se

Denna rekommendation finns som pdf här >>

Föregående
Föregående

SVEFFs utbildning om färg gör internationell karriär

Nästa
Nästa

SVEFFs höstmöte, 12 november i Göteborg